Fiskalne blagajne

Fiskalne blagajne

Fiskalizacija u Hrvatskoj

U Republici Hrvatskoj od 01.01.2013 uvode se fiskalne blagajne.Na sjednici Hrvatskog Sabora 23.11.2012. izglasan je  zakon o fiskalizaciji. Prema tome  svi koji imaju promet u gotovini  morat će spojiti naplatne uređaje  sa serverom Porezne uprave putem interneta. Zakon mozete pogledati na slijedećem linku : ZAKON i NN 115/2016


Porezna uprava je napravila izmjene o prijavi podataka u sustavu fiskalizacije, pod podacima fiskalizacije smatraju se poslovni prostor, radno vrijeme, podaci o održavatelju  i proizvođaču software-a.
Do sada su sve navedene akcije radile kroz korisničku aplikaciju, a od 20/06/2017 je puštena je u produkciju aplikacija za unos poslovnih prostora putem sustava ePorezna.
Obveznik fiskalizacije koji je podatke o poslovnim prostorima dostavio putem XML poruke(preko korisničke aplikacije), dužan je, putem servisa e-Porezna, iste potvrditi najkasnij do 31. srpnja 2017. godine te dostaviti podatak o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja.

Oznaku poslovnog prostora možete vidjeti u broju računa npr. ukoliko je račun br. 14214/POSL2/1 tada je oznaka poslovnog prostora POSL2.
Naime, Porezna uprava je sve aktivne, odnosno sve otvorene poslovne prostore obveznika fiskalizacije „prebacila“ iz postojećeg sustava fiskalizacije u aplikaciju koja je omogućena kroz sustav ePorezne. Pristup navedenoj aplikaciji dostupan je svim obveznicima fiskalizacije koji posjeduju certifikat za pristup sustavu ePorezna te njihovim opunomoćenicima.
Napominjemo kako su od 1. srpnja 2017. godine do 31. srpnja 2017. godine svi obveznici fiskalizacije dužni dostaviti podatke o poslovnim prostorima i podatke o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa Porezne uprave e-Porezna (članak 19. i 19.a Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom). Obrazac prijave podataka u sustavu fisklalizacije u papirnom obliku možete preuzeti na ovom linku.

Korisničke upute za rad sa sustavom ePorezna su dostupne na linku Porezne uprave.


Ovdje možete vidjeti prezentaciju Porezne uprave o pravnim aspektima i postupku fiskalizacije.

Ovdje možete vidjeti tehničke specifikacije za korisnike fiskalizacije.

Svaki obveznik fiskalizacije morat će prije same primjene zakona od FINA-e nabaviti produkcijski aplikativni certifikat koji će u samom postupku fiskalizacije služiti za elektroničko potpisivanje elemenata računa i identifikaciju korisnika prilikom on-line razmjene podataka.

Imate li dodatnih upita, prijedloga, sugestija ili kritika, stojimo vam na raspolaganju.  KONTAKT

Kako se prenose podaci sa fiskalne blagajne do PU? 

 • Prijenos podataka elektronički – softverskim rješenjem:
 • Upotrebom posebnog softvera – samo jednog rješenja na tržištu ili uspostava certifikacijskog sustava takvih posebnih softverskih rješenja
 • Nadogradnjom postojećih aplikativnih rješenja uz digitalno potpisivanje i online prijenos podataka
 • Rješenjem uz kombinaciju digitalnog potpisivanja računa i spremanja podataka lokalno na dodatnom uređaju (www.insika.de )

Kako izgleda proces obveznika fiskalizacije? 

 • Upotreba naplatnih uređaja s mogućnošću  korištenja veze na Internet i odgovarajućim softverom za stvaranje i digitalno potpisivanje  xml poruka (transakcija)
 • Dostavljanje dnevnog izvješća u Poreznu upravu – dodatna kontrola
 • Dostavljanje svake transakcije u Poreznu upravu, preuzimanje JIR-a, ispis računa i predaja kupcu
 • Propisani postupci primjenjuju se i za storno računa 
 •  Mogućnost provjere izdanog računa (za kupca)

Koji su postupci u fiskalizaciji bitni za poreznog obveznika? 

 • Nabaviti certifikat
 • Upute za preuzimanje certifikata propisat će se pravilnikom
 •  FINA također objavljuje upute
 • Procedura za preuzimanje i registraciju certifikata bit će unaprijeđena
 • Prilagoditi naplatni uređaj zahtjevima  fiskalizacije
 • Testirati svoj sustav/rad uređaja s Poreznom upravom
 • Osigurati uvezanu knjigu računa za slučaj prestanka rada uređaja

POS Sector - program za ugostiteljstvo

POS Sector je program za izdavanje računa i vođenje ugostiteljskih objekata. Trenutno ga koriste stotine barova, restorana, fast food-ova, diskoteka i ostalih ugostitelja. Stvoren od tima iskusnih programera i unapređivan kroz iskustva korisnika, najbolje je rješenje za svakog modernog ugostitelja.

Izdavanje računa

Pritiskom prsta na sličicu artikla izdajete račun. Sve je moguće od više komada, različitih cijena do različitih načina plaćanja na najjednostavniji način.

Primite narudžbe na šanku i kuhinji

Vaši gosti su sjeli za stol, konobar ih je poslužio. Narudžba koju konobar pravi automatski se razdvaja na šank i kuhinju ispisuje na printeru unutar šanka i kuhinje. Sve funkcionira bez razgovora između konobara i kuhinje, sve ostaje zapamćeno bez mogućnosti greške. Vaši gosti čekaju minimalno, što vama znači veći promet, više novca.

Naplatite

Naplatite svakom gostu odvojeno ili cijeli račun zajedno. Baš, onako kako gosti žele. Naplatite putem kartice ili u gotovini, ali uštedite vrijeme pri naplati koje je potrebno osigurati drugim gostima da bi bili zadovoljni.

Kontrolirajte zalihe

Ukoliko želite da imate uvid u pravo stanje svoga poslovanja, važno je posvetiti posebnu pažnju vođenju zaliha. Koristite jedno ili više skladišta, kreirajte nabavne kalkulacije, i kontrolirajte minimalne zalihe - jednostavno!

Analizirajte

Saznajte koliki je vaš promet, a što je važnije koliki je profit. Na kojim artiklima najviše zarađujete, a koji se uopće ne prodaju. Naša analiza će vam omogućiti unaprjeđenje poslovanja i što je najvažnije pravovremeno djelovanje.

... i unaprijedite svoje poslovanje

Kada ste postavili posao na dobre temelje, tu nije kraj i tek tada počinje pravi posao. Kada vam posao polako opada teško je primijetiti da nešto ne funkcionira, i dok vi to primijetite, obično je kasno. Zbog toga je važno da u svakom trenutku točno znate gdje i zašto gubite novac. POS Sector vam olakšava da dobijete jasnu sliku svog trenutnog poslovanja u odnosu na prethodni period, i što je najvažnije na dnevnom i tjednom nivou reagirate i unaprijedite svoje poslovanje

Općenito Savjeti vezani za fiskalizaciju

Česta pitanja i odgovori u svezi rada i cijena Pos Sector-a

Fiskalne Blagajne


Podkategorije